Wysłany: 2006-04-14, 23:09 Od czego zacz?? nauk? ??
Wi?c tak, chcia?bym si? nauczy? tworzy? ciekaw? grafik? napisy itp. W programie Adobe Photoshop CS 8.0, Tylko nie wiem, od czego mam zacz??, co musz? najpierw opanowa? abym potem móg? pos?ugiwa? si? tym programem i tworzy?. Czekam na propozycje??
No có?, my?l?, e gotowej recepty nie znajdziesz a conajmniej b?dzie to bardzo trudne. Jednak mo?e to i lepiej - jestem zwolennikiem powiedzenia "potrzeba matk? wynalazków". Uwa?am, e w Twoim przypadku bez sensu by?oby studiowanie podr?czników czy ksi??ek na temat grafiki komputerowej. Raczej recepta wygl?da? powinna naprzyk?ad tak:
- pomys? na konkretna grafik?
- czas, ch?ci i ambicja
- odrobina "natchnienia" ;)
- oprogramowanie (moze by? np. PS CS 8 chocia? jest to narz?dzie raczej do fotografii)
- podstawowy podr?cznik obs?ugi i funkcji oprogramowania PS CS 8
- poszukiwanie rozwi?za? potrzebnych do osiagni?cia efektu
- i najwa?niejsze - przegl?danie ca?ej masy tutoriali czy stron po?wi?conych grafice
- wymiana do?wiadcze? na tematycznych forach internetowych
Moim zdaniem na dobry pocz?tek w zupe?no?ci wystarczy. Kiedy? dawno temu, gdy mia?em konieczno?? poprawy i retuszu paru zdj?? poszed?em t? drog? i teraz wiem o co w tym "fotoszopie" chodzi (chocia? za eksperta si? nie uwa?am) - pozna?em w ten sposób odpowiednie funkcje, zabiegi i narz?dzia potrzebne przy edycji fotografii - ale raczej najpierw by? pomys? a pó?niej poszukiwanie odpowiednich rozwi?za?. Z mojej strony mog? poleci? to z czego sam najwi?cej korzysta?em:
Dzi?kuje za pomoc. Ju? w najbli?szym czasie zaczym nauk? mo?e nawet dzi?. Gdy opanuje podstawy tego programu, pochwal? si? tym, co potrafi?. Wiem, e na pocz?tku za wiele to nie b?dzie, ale lepsze to ni? nic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum