czesc,mam nadzieje ze znajde pomoc na tym forum
o to co sie dzieje
mam internet w firmie osiedlowej , jest to radiówka. Chcialem internet podzielic na dwa komputery..zakupilem kable..swicha..mam 2 karty sieciowe (w kazdym kompie 1) i problem jest taki ...ja mam neta pusczonego przez switcha i normalnie odbieram ale gdy wpisze swoje ip do drugiego komputera wyskakuje ostrzezenie o konflikcie IP. Nie mam zielonego pojecia jak zrobic abym mial internet na 2 komputerach.Mam wszystko polaczone jak trzeba,nie wiem jak skonfigurowac wszystko tak abym mial internet na dwóch komputerach...prosze o jakas pomoc jak to zrobic..(mam stale Ip).. pozdrawiam emil z gdanska.
No có? - z tego co napisa?e? wynika jedno: próbujesz zrobi? co? o czym nie masz zielonego poj?cia - a to niestety niczemu dobremu nie s?uzy i nawet je?eli tu uzyskasz jakie? pomocne wskazówki to i tak nie ob?dzie si? bez pomocy kogo? kto zna zagadnienia sieciowe u Ciebie na miejscu.
Z mojej strony powiem Ci jakie podstawowe b??dy pope?ni?e?:
1) Konflikt adresów IP - w jednej sieci / podsieci komputerowej nie mo?e by? mowy o pracuj?cych jedocze?nie dwóch identycznych adresach IP - w twoim przypadku ma to miejsce poniewa? ?cz?c komputery poprzez switch stworzy?e? jakby ma?? sie? komputerow?. Je?eli wi?c w Twojej sieci grupa adresowa to np. 192.168.0.XXX to pierwszy komputer numerujesz 192.168.0.1, nast?pny np. 192.168.0.2 itd. ale nigdy nie nadajesz tego samego IP na dwóch ró?nych komputerach.
2) Switch nie s?u?y do podzia?u ?cza - do tego trzeba pomi?dzy switchem a ?czem wstawi? jeszcze ruter - czyli urz?dzenie ?cz?ce dwie ró?ne sieci. Podpowiem Ci e s? rutery programowe (np. serwer z Linuxem NND czy FRESCO) ale tak?e rutery sprzetowe z wbudowanym prostym switchem np. 4-portowyym - w takim przypadku wystarczy?by tylko taki ruter.
3) Ruter oczywi?cie trzeba jescze skonfigurowa? odpowiednio tzn nauczy? go jaki sieci ma obs?ugiwa?, jak dzieli? ?cze czyli w Twoim przypadku ruter musia?by mie? przydzielony IP taki jak do tej pory mia? Twój komputer a komputery adresujesz inn? grup? np 192.168.100.XXX i oczywi?cie ustawiasz to wszystko na ruterze.
4) Z tego co si? orientuj? operatorzy sieci radiowych stosuj? dodatkowe zabezpieczenia przed niepowo?anym dost?pem do ?cza a mi?dzy innymi:
- filtrowanie po adresie sprz?towym MAC (adres fabryczni nadawany danemu urz?dzeniu) - je?eli twój dostawca stosuje taki trik to niestety ale albo ruter musia?by mie? ten sam MAC co Twoja karta sieciowa (ma?o prawdopodobne) albo musia?by? zg?osi? dostawcy e np. zmieni?es kart? i poda? mu nowy MAC (rutera)
- i najgorsze w Twoim przypadku zabezpieczenie - polegaj?ce na wykrywaniu ile razy dany pakiet zosta? "przerutowany" tzn. np. ile ruterów po drodze odwiedzi? zanim dotar? do serwerów dostawcy ?cza (informacja zawarta w nag?ówkach pakietów) - jest to wbrew pozorom bardzo proste do wykrycia i skuteczne - informuje dostawc? e kto? sobie pod??czy? dodatkowy sprz?t i próbuje np. dzieli? ?cze - wtedy serwery/rutery dostawcy b?d? odrzuca? takie pakiety. Czasem najlepiej pój?? do admina sieci i powiedzie? e masz jedno ?cze ale masz dwa komputery w domu i chcesz na nich korzysta? z tego jednego ?cza. My?l? e przejdzie a jeszcze by? mo?e doradz? Ci jaki ruter kupi? i jak wszystko przeadresowa?.
5) Niestety nie wystarczy wszystkiego dobrze po??czy? - trzeba jeszcze skonfigurowa? czyli nauczy? jak ma dzia?a? a do tego potrzebne jest ju? pewno do?wiadczenie.
Radz? skontaktowa? si? z dostawc? ?cza, znale?? osob? która ma poj?cie o sieciach komputerowych i i ch dzia?aniu i ?ycz? powodzenia.
a wiec tak pojecia nie mam to fakt...dlatego switcha kupilem bo tak doradzili mi w sklepie;/ dzis wymienilem to urzadzonko na router...tak ...i teraz moze ktos mi powiedziec krok po kroku jak mam go skonfigurowac aby podzielic neostrade na 2 kompy??odp pliss
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum