Ch?opaki mam znowu problem z netem.Nie dawno mi sci?ga?o 80kb/s a od wczoraj mi sci?ga 8kb/s.Wiecie mo?e czemu??Mo?e admin co? przestawia????Bo mnie to wnerwia raz sci?ga tak a raz tak.Mo?e wy wiecie??A jak nie to zadzwonie do niego i go z****e.Pozdro :twisted: :twisted:
Ch?opaki mam znowu problem z netem.Nie dawno mi sci?ga?o 80kb/s a od wczoraj mi sci?ga 8kb/s.Wiecie mo?e czemu??Mo?e admin co? przestawia????Bo mnie to wnerwia raz sci?ga tak a raz tak.Mo?e wy wiecie??A jak nie to zadzwonie do niego i go z****e.Pozdro :twisted: :twisted:
Jak przedstawiasz takie problemy to najlepiej podaj jakie? szczegó?y bo sposób w jaki zada?e? pytania jest nieco infantylny. Sk?d inni maj? wiedzied? jakie masz ?cze (dok?adne dane) i w jakich okoliczno?ciach taki transfer wyst?puje (pod jak? aplikacj?). Poza tym szybko?? trasferu ?ci?ganych danych zale?y nie tylko od tego jakie masz ?cze ale tak?e od tego jakim ?czem i wolnym trasferem dysponuje serwer - host z którego ?ci?gasz. Trasfer realny mo?esz zmierzy? na stronie www.dsl.cz .Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez mariuniu 2006-04-01, 22:12, w całości zmieniany 1 raz
Neta mam radiówke 128kb/s siec lan.Sprawdzi?em ten link co poda?e? i mi pokaza?o:57kb/s.wi? nie wiem.Pozdro.
Po pierwsze je?eli sprawdzasz realny transfer przez swoje ?cze linkiem www.dsl.cz musisz wy??czy? wszystkie inne aplikacje korzystaj?ce z internetu (e,ule, AQQ, GG, inne otwarte strony itp.) tak aby jedyna aplikacj? korzystaj?c? z internetu w chwili gdy robisz pomiar by?a witryna www.dsl.cz. W innym przypadku wynik nie b?dzie wiarygodny. Zrób jak mówi? i jeszcze raz zmierz. Po drugie - ju? gdzie? pisa?em o tym na forum ale powtórz? bo to bardzo wa?ne. Wiele osób myli transfer podawany w Kbps (kilo bity na sekund?) z realnym transferem podawanym w KB/s (kilo bajty na sekund?). W Twoim przypadku jest tak: masz ?cze 128 Kbps wi?c a by przeliczy? to na realny transfer w kilobajtach na sekund? trzeb to podzieli? przez 8 gdy? 1KB (kilobajt) = 8 Kb (kilobitów). A wi?c 128Kbps/8 = 16 KB/s (kilobajtów na sekund?) - to Twój teoretyczny realny transfer w kilobajtach. Poz a tym jeszcze jedna wa?na sprawa - w przypadku sieci lan (Ty masz dost?p radiowy poprzez sie?) gdzie wielu u?ytkowników korzysta z internetu z regu?y robi si? tzw dynamiczny podzia? ?cza. Oznacza to e pomimo tego e masz dost?p 128kbps w chwilach szczytu mo?e on spa??. Jest to logiczne gdy? jedno ?cze z którego korzystacie tak?e ma narzucona ograiczon? przepustowo?? wi?c si?? rzeczy gdy korzysta z niego np 20 osób transfer na ko?cówkach moze zej?? w dó?. Wiem co? o tym bo na codzie? zajmuje si? administracj? sieci ( 50 ko?cówek) gdzie po?owa korzysta w sposób bespo?redni z internetu (??cze 2Mb). Niby maj? przydzielony transfer 512Kbps(64KB/s) ale gdyby ka?dy ci?gn?? na maxa to brak?o by ?cza gdy? 512Kb x 25 =12Mb (mega bitów) a sie? dysponuje przy??czem tylko 2Mb. Si?? rzeczy w takich przypadkach trasfer na ko?cówkach spadnie wed?ug za?o?onych kryteriów na ruterze dost?powym. Zmierz jeszcze raz transfer przy wy??czonych innych aplikacjach. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez mariuniu 2006-04-02, 12:35, w całości zmieniany 1 raz
A wi?c tak:Powy?ancza?em wszystkie aplikacje i sprawdzi?em tym linkiem jeszcze raz i mi pokaza?:50kb/s.bo ten net mi przewa?nie s?abo chodzi w wikenndy.Ale ty sie lepiej na sieci znasz.Ja na sieci praktycznie wcale sie nie znam.Pozdro.
To napewno b?dzie wiekszy bo nikogo prawie na necie nie bedzie.Ja jak siedze wieczorem tak o?o 1lub2 to net chodzi rewelacja.Ale i tak mi nie sci?ga du?? pr?dko??i?.Pozdro
Mam to samo co JIMMY. Neo 512 za 85 z?.
TP monopolista .... ( nie napisz? co bo szkoda s?ów), mieszkam do?? daleko od miasta i dla tego nie mog? miec innego, ta?szego i jednocze?nie szybkiego ?oncza np. chello.
Za t? sam? cen? mia?bym 1024 kb/s. Ale trzeba sie pogodzi?. Mam nadziej? e to si? szybko zmieni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum